Публикувано на 24.04.2023
Снимка
Марио

Името ми е Марио Гергинов и съм бивш възпитаник на 2-ро СОУ „Академик Емилиян Станев”.  Да се нарека, че съм „възпитаник“ на 2-ро СОУ е чест и гордост за мен, но „бивш“ – наляга ме носталгия по хубавия живот в училище.
Не обичах да ходя на училище, да мисля за уроци, домашни или пък как и с какво да се оправдая, че нямам домашно. Винаги съм вярвал, че в училище ще бъдат най-хубавите ми учебни години. Така и стана, в 2-ро СОУ, аз открих себе си като личност и то благодарение на целия професионален преподавателски колектив.

През 2008 година станах Председател на Сдружение „Младежки парламент – Емилиян Станев“. Дадената ми възможност да се занимавам с извънкласни дейности, да организирам събития, конференции и т.н. ме направиха по-отговорен и зрял. Да погледнеш на нещата от действителността още в училище е един добър урок за утрешния ден.
Най-голямото ми и истинско вълнение, беше когато се подготвяхме за участия в годишните училищни концерти. Тогава с моята партньорка и съученичка Деси Аспарухова заедно излизахме на сцената и представяхме наш собствен танц с наша хореография…, а това бе и нашето виждане за танца и танцовото изкуство. Бурните аплодисменти на нашите преподаватели, съученици, официални гости и най-вече хубавата и голяма усмивка на г-жа Борисова, която ръководеше всичко зад кулисите, бяха най-голямата ни награда.

Какво повече да ви споделя… много са нещата, но малко ще да е да се опише дори и в една книга.

Стремежът да обогати академичното, личното, социалното и интелектуалното израстване на възпитаниците си, като стимулира тяхното чувство за истинност (реалност) за заобикалящата ги действителност и давайки им възможност да се развиват и чувстват граждани на света е похвално и гордо за учебното заведение.

Във 2-ро СОУ учат много талантливи спортисти, танцьори, актьори, музиканти, художници, физици, химици, математици и т.н. Но най-хубавото е, че Ръководството на училището и самите учителите дават възможност и сцена за изява.

Девизът на училището „Учим се днес, за да успеем утре“ е най-точно споделеното до тук от мен.

В момента съм възпитаник на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, катедра „Хореография“, специалност „Българска народна хореография“ . Гордо заявявам, че съм завършил 2-ро СОУ „Академик Емилиян Станев” в град София. За мен ще бъде чест да продължа да работя за благото на едно училище, като съм твърдо убеден, че няма друго като него. Като второ няма второ!

Марио Гергинов – бивш възпитаник на 2-ро СОУ

*****************************************************

Снимка
Анна

Здравейте, името ми е Анна-Мария Маркова и съм бивш възпитаник на 2ро СОУ „Академик Емилиян Станев”. Годините ми във 2ро са най-хубавите в цялото ми училищно образование. Никога няма да забравя с каква любов, професионализъм и търпение учителите ни запознаваха с предметите си и как ни караха не просто да заучаваме информацията, а и да се замислим за важността на преподаваните дисциплини.

Един ярък пример е госпожа Мая Константинова, която и до ден днешен си спомням с много уважение и любов, защото тя беше преподавателят, който ми разкри света на литературата и благодарение на нея аз и днес пиша с удоволствие и се интересувам живо от книги и публицистика. Вярвам че училището е отличен старт за учениците – тук те ще придобият знания и умения, които ще им бъдат полезни за цял живот! Тази година заедно с екипа на AISEC, Софийски университет, ще проведем съвместен проект с 2ро СОУ, който има за цел да запознае гимназистите със световните проблеми и ще акцентира върху културата на чуждите страни. По този начин се надяваме да разширим познанията на учениците за света, който не познават, и да ги накараме да дискутират въпроси, които засягат както тях, така и цялото човечество.

Анна-Мария Маркова – бивш възпитаник на 2-ро СОУ

*****************************************************

Снимка
Жустин

Пазя много мили спомени от четирите години, прекарани във 2-ро училище – между 8 и 12 клас. Беше много отдавна, но наистина ми е мило всеки път, когато минавам наоколо или си припомням за чудесните ученически години.

Помня нашият класен г-н (тогава му казвахме “другарят”) Калфов. Беше висок и строен мъж, с плътен глас, всяваше респект сред нас. Учех в езикова паралелка с френски език и той ни преподаваше „френски”.

Помня и много от другите си учители – г-жа Курдова по химия, г-жа Димитрова по география, г-н Димитров по физическо.

Разбира се най-мил спомен имам от съучениците си и приключенията с тях извън училище. Бяхме сплотен клас. Ходихме на бригади. Почти всяка неделя ходехме заедно на Витоша. Пеехме много. Обичахме Бийтълс и знаехме всички техни песни наизуст. Разменяхме си книги – по онова време нямаше много книги и това беше начинът да четем.

Мили спомени, мило училище! Дано и днешните ученици имат толкова хубави спомени, свързани с този период от живота си в бъдеще!

Жюстин Томс – управител на уеб агенция ABC Design and Communication

*****************************************************

Училището ми даде начален старт, пораснах, направих първите стъпки в музиката. Имам само най-хубави емоции. Ще запомня 2. СОУ с най-добрите си първи приятели и прекрасните учители.

Пожелавам да са все така хубави хора. Много щастие и усмивки.

Симона Иванова

*****************************************************

2. СОУ ми даде най – хубавите спомени и вдъхновение за учене и знания, за постигане на успехи в живота.

Красимира Танчева

*****************************************************

Здравейте!
Пише Ви възпитаничка от първия випуск на тогавашното 2 ЕСПУ. Завърших тук средното си образование през учебната 1975 г., преди това нашият клас се обучаваше в 5. гимназия. Пазя прекрасни спомени от този период. Благодарна съм на учителите, които ни преподаваха, поднасяйки информацията компетентно и интересно, но и също провокирайки нашето творческо мислене. Те ни учеха да анализираме данните, да мислим. Тогава се учеше много сериозно. Особено вълнуващи за мен бяха часовете по история с г-жа Г. Маджарова – един изключително ерудиран преподавател, който има голям принос в насоката на моето последвало висше образование – история в СУ “Св. Климент Охридски” и след години още една магистърска степен по културен туризъм и културно-историческо наследство във ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий”. Свързах своя професионален път с паметниците на културата и музеите – работя и досега като началник филиал “Боянска църква” към Националния исторически музей. Часовете по история оставиха трайна следа в мен с начина на поднасяне на материала, с включване на всички ученици в анализиране на фактите и събитията и с обаятелното присъствие на преподавателя. Г-жа Караколева разкриваше пред мен и моите съученици нови хоризонти, представяйки ни произведенията на наши и чужди автори, развивайки нашите способности за анализ и подтиквайки ни да четем повече и повече. Г-жа Гергинова в часовете по география с интересния си разказ, ни водеше през различните континенти, откривайки пред нас нови хоризонти, хора и страни. Тогавашният директор г-н Иван Колев онагледяваше математическите данни и правеше и най-трудната задача разбираема и решима. Няма да забравя и нашата класна ръководителка – г-жа Мечкуевска, която ни преподаваше физика. Тя беше не само прекрасен преподавател, но и много добър педагог. Проявяваше разбиране към всеки от нас и се стараеше да ни подкрепя, подхождайки с внимание, такт и любов. Гордея се, че съм завършила средното си образование във 2. СОУ. Обучението в него ни даде сериозна образователна база и ни научи на коректност и отговорност.
Честит юбилей и успех на колектива в неговата благородна мисия!

С уважение,
Марияна Христова-Трифонова

*****************************************************

Във Второ СОУ влязох през 1991 година – тогава започнах пети клас! Учех по известната като Сендовска система, която едва ли сега вече говори на някой нещо. С училището съм свързан и до днес – там срещнах съпругата ми Калина, с която създадохме прекрасно семейство, там се запознах с най-близките ми приятели!Помня поименно всички изключителни жени, които имах щастието да ми бъдат учителки!Всички!Учех под ръководството на две невероятни директорки – Лили Георгиева и Ваня Кастрева! Второ СОУ завърши и моята сестра Яна Делова, която от години работи като стюардеса в Дубай!

Второ ми даде всичко!

Благодаря!

Васко (Васил Делов – журналист от BTV)

*****************************************************

2. СОУ за мен е училището, което ми даде не само знания и образование, научи ме на дисциплина, отговорност и изгради в мен чувство за родолюбие, чест и достойнство.

Ние учихме и то – сериозно, но беше забавно, беше интересно, създадохме приятелства за цял живот. Много хора от нашия випуск 1975-1978 г. днес са успели в живота – лекари, учители, инженери, мениджъри и др.

Нашето Училище  все още буди у мен спомени за хубавите мигове в клас, вълнувам се всеки път, когато минавам покрай оградата и виждам колко по-красиво и удобно е станало днес. Радвам се на изключителните успехи, авторитет и имидж на 2. СОУ през последните няколко години, които са плод на усилията на ръководството, учителите и разбира се – на всички ученици.

За мен е чест и гордост, че съм учил във 2. СОУ!

Пожелавам на педагогическия колектив все така да пази духа и традициите на Второ и да насърчава инициативността и таланта на своите ученици. А на всички сегашни ученици- дръзновение, успехи, шестици и повече усмивки! Бъдете смели, вярвайте в успеха, истината и доброто!

Учете днес и наистина ще успеете утре… и занапред!

Честит 40-годишен юбилей!

Полковник Тодор Гюрджийски
Директор на дирекция в Министерство на отбраната на Р България

*****************************************************

Здравейте!

Казвам се Александър Богданов и съм възпитаник на 2-ро СОУ “Акад. Емилиян Станев” випуск 76/79г.

За годините прекарани в училището съм много благодарен на колектива от елитни преподаватели, които ме научиха на най-важните неща в живота, да се усъвършенствам и уча цял живот. Навсякъде съм се  гордял като възпитаник на това училище, че съм “тръгнал” от там.

Александър Богданов