Публикувано на 05.06.2024

2. СУ отбеляза днес 117 години от раждането на Емилиян Станев! Патронният празник на училището беше ден, изпълнен с радост и вълнение, когато учители, ученици и родители се събраха, за да отдадат почит на големия български писател.

Специални гости на тържеството бяха проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката, д-р Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието – София-град, арх. Зарко Клинков – кмет на район „Витоша“, проф. д-р Цветана Стоянова – заместник-ректор на Университета за национално и световно стопанство, представители на Синдиката на българските учители, Асен Александров, председател на СДСОРБ, и други наши партньори.

Патронният празник беше и прекрасен повод за учениците да покажат своите таланти и постижения. Нашите гости разгледаха изложба за живота и творчеството на Емилиян Станев, която бе подготвена от учениците ни. Един от най-очакваните моменти от програмата беше драматизацията, представена от третокласници, които с талант и вдъхновение пресъздадоха творбата „Къщичка под снега“. Празничният ден продължи с викторина, в която участваха както наши ученици, така и ученици от 5. ОУ „Иван Вазов“ и 52. ОУ „Цанко Церковски“. Отговаряйки на различни въпроси, те демонстрираха своите познания за Емилиян Станев, но и се забавляваха, като се включиха в различни игри.

Патронният празник бе едно вълнуващо събитие, което превърна обикновения учебен ден в празник на образованието и творчеството на нашите ученици!