2014/2016 „Еразъм +“ Ключова дейност 2: “Euro4Science : Използване на методите на криминологията и криминалистика, с цел да се засили интереса на младите хора към науката и да се стимулира междупредметния подход в Европейските училища”

Учим се днес, за да успеем утре

Продължителност

2014 to 2016
снимка от проект 2014/2016 „Еразъм +“ Ключова дейност 2: “Euro4Science : Използване на методите на криминологията и криминалистика, с цел да се засили интереса на младите хора към науката и да се стимулира междупредметния подход в Европейските училища”

Проектна идея и дейности: Целта на проекта е да се разработят и приложат иновативни практики, инструменти и методологии в училище, разширявайки качеството и приложимостта на образованието, по-конкретно във връзка с атрактивността на предметите, свързани с наука. Стимулирайки атрактивността на тези предмети чрез интересни дейности, свързани с криминологията и включвайки едновременно учители и деца от различни възрасти в проект, осъществяван на международно равнище, Euro4Science ще допринесе за намаляването на ранното отпадане от училище и ще интегрира учителите и учениците в една по-мотивираща училищна среда.

Повече информация за дейностите по проекта можете да видите ТУК.

Предстои да се извършат три работни срещи по проекта, както следва:
1. гр. София – от 14.03. до 18.03.16 г. с участието на 20 ученици и 4 учители от Великобритания и Португалия.

2. гр. Скиптън, Великобритания – от 10.04. до 16.04.16 г. с участието на 10 ученици от гимназиален етап и 2 учители от 2 СОУ.

3. гр. Авейро, Португалия – от 02.05. до 08.05.16 г.  с участие на  10 ученици и 2 учители от 2 СОУ.

Предстои да се извърши подбор на участниците, на които пожелаваме ползотворна работа в интересната и нова за нас сфера – криминалистиката.

На 15.03.2016 година от 14:00 часа в Дом на Европа  се проведе Информационен семинар за разпространение на резултати по проект “Euro4Science : Изследване на подходите на криминологията и криминалистика, с цел да се засили интереса на младите хора към науката и да се стимулира интердисциплинарният подход в Европейските училища”. Участваха представители от Великобритания и Португалия. Семинарът се осъществи благодарение на сътрудничеството между Сдружение “Знам и мога” и 2 СОУ “Акад. Ем. Станев”.

Учителите от 2 СОУ презентираха различни експерименти, проведени с учениците – снемане на пръстови отпечатъци, изследване на материал за установяване на кръвна група, разпознаване на органични и неорганични влакна и др. интересни мометни свързани с приложението на криминологията в учебния процес.

Гостите на събитието слушаха с интерес, а децата от всички страни споделиха своя опит и впечатления от гостуването си в България. Те бяха единодушни, че науката трябва да бъде свързана с практиката.

В света на науката неусетно минаха два часа, но интересните занимания продължиха. След семинара за гостите  беше организирана  разходка из забележителностите на София с индивидуален гид на английски език, ученик от 2 СОУ.

Така науката,образованието и приятелството си дадоха среща и създадоха нови приятелства.

Информационният семинар на проекта се отрази от ученици с профил “Журанилстика” и се публикува на сайта на списанието “Второ днес”.

От 10.04.2016 г. до 15.04.2016 г. се проведе работна среща по проекта в гр.Скиптън, Северен Йоркшир, Англия, на която присъстваха 10 ученика от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас заедно със своите учители от 2 СОУ»Акад.Емилиян Станев».

Учениците се срещнаха с техните английски и португалски партньори по проекта от Skipton’s Girls High school (Девическото училище в Скиптон), Skipton’s Academy, Ermysted’s Grammar School и от гр. Авейро. Сформираха се смесени отбори, които влезнаха в ролята на учители и представиха изучените от тях методи от криминалистиката на по-малки ученици, като използваха предварително измислени криминални случаи, описани с избрани от тях визуални средства – рисунки, картонени макети, компютърни презентации.

На следващия ден отборите се изправиха пред научно предизвикателство – да проектират съвместно вятърна мелница с максимална ефективност , изработена от избрани от тях материяли и структура. Произведените от тях конструкции бяха измервани и оценявани с разработена от университетски преподаватели от Брадфорт. Отборите трябваше да се справят с техническата задача самостоятелно, като взимат съвместни решения и се състезават по определени от журито критерии.

Не липсваха и забавления. Английските домакини заведоха бълрските си приятели на боулинг.

Поканиха ги на традиционна храна Fish and chips  в избран от тях любим ресторант.

Освен Скиптън, българската група посети и гр. Салтейр- първата фабрика за текстил, превърната в съвременен музей и картинна галерия на световният художник Дейвид Хокни и гр. Лийдс, където учениците научиха много в музея на кралските оръжия и бойни техники./ Royal Armories Museum/

Визитата приключи успешно с  много емоции и незабравими моменти.

* * * * * * * * * *

От 02.05.2016 г. до 08. 05. 2016 г. група от 10 ученици от 9., 10. и 11. клас на 2. СОУ с ръководители г-жа Красимира Александрова и г-жа Ваня Гунова участваха в седмицата на криминалистиката в гр. Авейро, Португалия. Там те се включиха в разследване на криминални случаи и други интересни занимания заедно с участници от Великобритания, Полша и домакините от гимназията Escolas Jose Estevao в Авейро. Делегацията се наслади и на богата културно-историческа програма, включваща посещение на музея Санта Джоана в Авейро, катедралата и музея на мореплаването в гр. Порто, пристанището и фара на брега на Атлантически океан и много други. Мобилността е част от проекта Euro4science: изследване на подходите на криминологията и криминалистиката, с цел да се засили интереса на младите хора към науката и да се стимулира интердисциплинарния подход в Европейските училища. Визитата приключи с посещение на университета в Авейро, където участниците разгледаха библиотеката, модерните лаборатории по биология и хербариума и си взеха довиждане с останалите участници.

Програма:

Еразъм+, Ключова дейност 2

Координатор:

Университетът в Авейро, Португалия

Партньори:

Великобритания и Португалия